Kale kopūsto ir morkų salotos su morkų užpilu

Liko nedaug laiko iki žiemos pradžios, kuomet jau tikrai daugelis pradėsime galvoti apie artėjančias gražiausias metų šventes. Taip pat, už lango pučiant žvarbiam šaltukui, norisi ne tik  kažko skanaus, sotaus ir šilto, tačiau ir to, kas bent truputį primintų danguje ryškiai šviečiančią saulę bei žalumą lauke. Tuomet išsitraukiame seniai ar neseniai vartytas, naudotas receptų knygas ar  receptų puslapiuose internete dairomės receptų, kurie būtų iš daržovių, traškūs, vitaminingi, gaivūs bei taip primintų dar toli mūsų laukiančią pavasario bei vasaros šilumą.

Ne kartą esu girdėjusi, jog tie žmonės, kurie mėgsta suktis virtuvėje ir valgis jiems yra kur kas daugiau nei tik maistas, labai mėgsta eksperimentuoti, išbandyti skirtingų šalių virtuvėse populiarius patiekalus, derindami skonius tarpusavyje. Tokiems žmonėms valgis yra patirtis, pasimėgavimo šaltinis. Dėl to jiems patinka patiems  valgyti, gaminti savo šeimai bei draugams ir taip skleisti džiaugsmą, draugystės bei bendrumo jausmą. Juk ne kartą esame girdėję, jog maistas suvienija šeimas, draugus, kolegas. Maistas – tarsi ritualas, kurio metu žmonės ne tik valgo, dalijasi maistu, tačiau ir kalba, juokiasi, bendrauja. Taip užsimezga daugelį metų ar beveik visą gyvenimą trunkančios draugystės, atgaivinami nutrūkę giminystės ryšiai ir panašiai. Tačiau tam labai didelės įtakos turi tai, koks maistas patiekiamas ant stalo. Retas žmogus kasdien mėgsta valgyti pasikartojantį maistą. Daugelis iš mūsų bent kartkartėmis norime kažko ypatingo, dar neskanauto. Todėl dėl savęs, dėl šeimos ar draugų tai stengiamės išpildyti patys ir nuėję pas kitus į svečius tikimės to paties. Turbūt teko ne kartą girdėti, kaip įvairūs televizijos laidose ar žurnalų puslapiuose kalbinti virtuvės šefai bei kulinarai pataria, jog labai gera mintis gaminant bet kokį patiekalą eksperimentuoti. Tai reiškia, jog galima pridėti kokių nors savo mėgiamų prieskonių, kelis padažus ar patiekalus sujungti tarpusavyje ar pan. Dėl to šį kartą noriu Jums pristatyti kale kopūsto bei morkų salotas su morkų užpilu. Šio užpilo receptu esu jau pasidalijusi. Tačiau šį kartą noriu parekomenduoti dar ir kale kopūsto bei morkų salotas, kurios labai puikiai dera su šiuo užpilu. 

Traškios, spalvingos, šviežios kale kopūsto ir morkų salotos iš karto sužavi savo ryškumu, gaivumu. Tai yra labai puikus pasirinkimas ieškantiems lengvo, tačiau ir maistingo patiekalo, nes tai yra gausybės įvairių mineralų bei vitaminų šaltinis. Kale kopūstas ir morka dera tarpusavyje ne tik dėl spalvų gamos, bet ir dėl suteikiamo skonių balanso. Morkos suteikia salotoms švelnumo bei saldumo natą, o kale kopūstas truputėlį kartumo. Morkos gausios vitaminu C, beta karoteno antioksidanto, žmogaus organizme virstančio vitaminu A, kuris padeda išlaikyti gerą regėjimą, stiprina imuninę sistemą. Kale kopūstas gali pasigirti tuo, jog yra turtingas skaidulomis bei vitaminu K ir C.  Vitaminas K padeda kaulams išlikti sveikiems, o vitaminas C stiprina imunitetą bei prisideda prie geros odos būklės. Be to, šiose salotose naudojamos saulėgrąžos arba migdolai, kurie suteikia patiekalui traškumo, išskirtinumo bei sotumo jausmą. 

Kad ir kokios nuostabios, ryškio, traškios, maistingos būtų salotos, jų skonis dar labiau atsiskleidžia ant jų užpylus morkų užpilo. Kadangi šiame pagarde yra obuolių acto bei alyvuogių aliejaus, jis apjungia visus skonius tarpusavyje. Taip morkų saldumas dar labiau išryškėja, o tai yra atsvara kale kopūsto nedideliam kartumui. Obuolių actas įneša rūgštumo pojūtį.

Taigi, nuoširdžiai tikiu, jog šis receptas bus įsimintinas ir dažnai naudojamas Jūsų virtuvėse kaip kasdienių ar šventinių pietų bei vakarienių palydovas. Šis patiekalas turėtų labai patikti tiek ryškių skonių mėgėjams, tiek didelį dėmesį skiriantiems sveikatos temai ir ieškantiems maistingų patiekalų receptų. Tarpusavyje čia dera natūralūs ingredientai, o salotų skonį dar labiau sustiprina bei išryškina natūralus ir ryškiai oranžinės spalvos morkų užpilas. 

Sudėtis:

  • Kale lapinis kopūstas su išpjauta vidurine šerdimi ir supjaustytas mažais gabalėliais: 4 uncijos – 113,4 g (1 uncija – 28,35 g);
  • Citrinos sultys: 1 uncija – 28,35 g (geriau naudoti mažau, kad nebūtų per rūgštu);
  • Morkos, supjaustytos juostelėmis: 6 uncijos – 170 g;
  • Saulėgrąžų sėklos papuošimui: kiek norisi.

Paruošimas:

Kale kopūsto vidurinę šerdį išpjauname. Atskiriame tik minkštąsias dalis bei susmulkiname norimo dydžio gabaliukais. Lapus, kad jie būtų daug minkštesni, galima truputį lengvai ,,prasukti‘‘ keletą kartų sudėjus į virtuvinį kombainą. Tačiau tai daryti reikėtų atsargiai, kad kopūsto lapai nesusiplaktų, o suminkštėtų. Jeigu taip daryti kol kas nedrąsu, galima lapus suspaudyti rankomis ir taip padaryti minkštesnius. Po to dedame juostelėmis supjaustytas morkas, įspaudžiame citrinos sulčių. Pabaigoje, kiek norisi, apibarstome saulėgrąžomis. Gautas salotas užpilame morkų užpilu. 

Skanaus!

Taip pat kviečiu komentaruose pasidalinti, ar mėgstate morkas, kale kopūstą ir ar dažnai namuose gaminate salotas iš šių ingredientų? Galbūt neretai išbandote ir morkų užpilą?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Į viršų